Kako investitor-početnik može povećati zaradu?Okruženi smo ogromnom količinom informacija o tome kako se može povećati kapital.

Kako bolje razumjeti o čemu se radi❓

Koji je prvi korak investitora početnika❓

Kako izbjeći pogreške i sačuvati ono što ste mukotrpno stekli❓


Mnogi smatraju da je ovo kompliciran proces i da su investicije previše rizične. Međutim, svako od nas može postati uspješan investitor ukoliko uspije izbjeći početničke greške, koje često prave čak i iskusni investitori. Donosimo vam nekoliko savjeta kako to uraditi:


1. Postavite realne ciljeve.

Visoke povrate praćene su visokim investicijskim rizicima. Stoga, pokušaj postizanja visokog prihoda može dovesti do većeg rizika, pa čak i gubitka.


2. Ne pokušavajte odrediti pravo vrijeme za ulaganje.

Studije pokazuju da je dugoročan uspjeh u postizanju investicionog cilja, u više od 90% slučajeva određen pravilnom raspodjelom novca, a ne odabirom pojedinačnih dionica i obveznica u pravo vrijeme.


3. Izbjegavajte špekulativno trgovanje.

Veliki broj transakcija može povećati troškove, značajno smanjiti povrat ulaganja, pa čak i dovesti do gubitaka.


4. Ne investirajte posuđenim novcem i ne ulazite na „kratke“ pozicije.

Ulaganje korišćenjem pozajmljenog novca (kupovine uz pomoć poluge) se ne preporučuje niti početnicima niti već iskusnim trgovcima. U ovom slučaju, čak i mali pad cijene može izazvati velike gubitke. 

Također, ne preporučuje se otvarati "kratke" pozicije, kladeći se na pad pojedinačnih dionica.


5. Pokušajte se oduprijeti emocionalnim utjecajima.

Pod utjecajem emocija možete poduzeti radnje koje ne odgovaraju prihvaćenoj strategiji ulaganja i tako ugroziti postizanje ciljeva. 

Na primjer, u slučaju snažnog pada tržišta, usljed straha, investitor može prodati sve dionice u portfelju. 

Obratno, u periodu snažnog preokreta na tržištu, zbog opće euforije, može ih kupiti u prekomjernim količinama po visokim cijenama, ne računajući na to da onda može uslijediti pad.


6. Ulažite samo u instrumente koje razumijete.


Bilo nam je drago da Vam pomognemo!