Kako pravilno uštedjeti i potrošiti. 7 korisnih savjeta.Sedam dana pred platu, a na kartici Vam je ostalo nekoliko maraka, neplanirana potrošnja stvara veliku prazninu u proračunu, a Vi jednostavno ne možete uštedjeti za godišnji odmor - i tako iz godine u godinu.


Poznata situacija? 😕


Mi ćemo Vam pomoći da saznate šta trebate učiniti kako biste izašli iz ovog začaranog kruga i uredili svoje finansije. 👇


1️⃣   Vodite evidenciju prihoda i rashoda. Zabilježite svu svoju potrošnju. U svoje obavezne mjesečne troškove uključite, ne samo plaćanje stana i kupovinu namirnica, već i kupovinu poklona za prijatelje i porodicu, obnovu garderobe, redovne medicinske preglede itd.


2️⃣   Optimizirajte troškove. Za početak analizirajte svoje troškove u proteklih 6 mjeseci: raščlanite sve troškove po kategorijama i pogledajte na šta najviše trošite i kako možete optimizirati te troškove.


3️⃣   Refinansiranje i restrukturiranje zajmova. Ako imate kredite, onda je optimalno da njihova otplata ne prelazi 35% Vašeg mjesečnog dohotka. Ako imate hipotekarni kredit dignut prije nekoliko godina, kada su stope bile znatno veće od današnjih, ima ga smisla refinansirati: ukoliko ste prije 3 godine uzeli hipoteku na 4-5%, sada ponudu možete naći na 3% godišnje. Ako imate kreditne kartice, potrudite se da ne pređete grejs period. Ukoliko već postoji dug, prvo ga otplatite - kamate na kreditne kartice mnogo su veće nego na potrošačke kredite.


4️⃣   Spakujte vazdušni jastuk. Iznos uštede "za crne dane" kod svakog je različit. Stručnjaci savjetuju da na zalihama držite iznos jednak iznosu Vaše tri plate. Dobro je držati vazdušni jastuk u valuti u kojoj trošite svoje dnevne troškove.


5️⃣   Diverzificirajte. Ostatak ušteđevine (pored rezervnog fonda "za crne dane") držite u stabilnoj valuti - ili bolje u nekoliko valuta (dolar, euro, britanska funta...). Raznovrsnost Vašeg portfolja štednje uvijek je dobrodošla.


6️⃣   Nabavite odbitak poreza i prilikom kupovine koristite kartice s povratom novca (cashback).


7️⃣   Čitajte vijesti i redovno provjeravajte postoje li ponude od banaka.


Što je viši nivo Vaše finansijske pismenosti, to je Vaša financijska situacija bolja!