Curenje ličnih podataka. Koliko je opasno i kako se zaštititi?Podaci iz banaka često procure. Opasnost da postanete žrtva prevaranata, koji mogu steći pristup Vašim ličnim podacima, je velika.


Često postavljena pitanja u vezi ovoga su:

Zašto nam podaci cure ❓

Koje informacije mogu procuriti ❓

Koliko su ta curenja opasna za nas i šta trebamo učiniti po tom pitanju❓


Odgovori su sljedeći: 👇


Zašto nam podaci cure ❓

Rezultati istraga najvećih slučajeva curenja ukazuju na to da u većini slučajeva podaci "cure" upravo zbog osoblja koje pogriješi ili svjesno prodaje informacije.


Koje informacije mogu procuriti❓

Informacije o brojevima kartica ili korisničkih računa zajedno s imenom i prezimenom. Također, baza podataka može sadržavati podatke o stanju na računu, što je korisno  za provođenje mnogih prevara u budućnosti.


Kolika je opasnost curenja podataka❓

1⃣   Pomoću masovne ‘phishing’ e-pošte, prevaranti sastavljaju pismo u kojem će se nalaziti veza koja vodi do zlonamjernog resursa (npr. Web stranica koja traži unos podataka o bankovnoj kartici ili nešto slično). Učinkovitost ove metode još uvijek je od 10-12%.


2️⃣   ‘Vishing’ je "legendarni poziv", čiji je zadatak natjerati žrtvu da pruži informacije koje prevarantu trebaju. Da bi se povećao kredibilitet prevaranta, koriste se lični podaci dobijeni istim curenjem tuđih podataka. U skladu s tim, što više informacija napadač ima, to je vjerovatnije da će žrtva povjerovati u „legendu“.


Kako se nositi s tim❓

Ni na koji način ne možemo utjecati na smanjenje količine slučajeva curenja podataka. Strane države su nedavno počele poboljšavati ‘e-sigurnost’ sa pooštravanjem mjera i povećanjem novčanih kazni.


Šta još možemo učiniti❓

Glavni način da se šteta svede na minimum je oprez.


Ne vjerujte odmah pozivima bilo koje banke. Bolje je da sami nazovete službeni broj i pitate da li su Vas zaista zvali iz banke. Isto važi i za pisma.