Hoće li nas cjepivo spasiti od dužničke pandemije?Svijet je čekao cjepivo protiv COVID-19, koje je, konačno, tu - no, hoće li to biti spas od globalnog ekonomskog pada ove godine?

Pitali smo stručnjake i saznali šta čeka globalnu ekonomiju 2021. i 2022. godine i što je najvažnije - u koju imovinu vrijedi ulagati. 👇


Mnogi stručnjaci vjeruju da će globalna vakcinacija protiv koronavirusa ublažiti ograničenja i podržati ekonomiju. No, investitori su previše optimistični u pogledu cijepljenja, smatrajući to lijekom za sve nevolje. Teret duga u svijetu raste i već je premašio 365% svjetskog BDP-a, a vakcinacije ne mogu poništiti ovaj dug.


Što se tiče cijene nafte, analitičari „Bank of America”, tvrdili su da bi tijekom godine barel Brenta koštao oko 50 dolara. Međutim, „Saxo Bank” je vjerovala da cijena Brenta u ljeto 2021. neće premašiti 55 dolara, a da do kraja godine neće porasti na 60 dolara po barelu. Trenutna cijena, od 76 dolara za barelu, ne ulijeva povjerenje u njihove prognoze.


Kada govorimo o zlatu, u trenutku kada su stigli izvještaji o razvoju cjepiva, cijena zlata je počela padati. Uprkos tome, zlato će se vjerovatno vratiti na razinu od 2.000 dolara po trojnoj unci, zbog rastuće inflacije i vjerovatnog slabljenja dolara. U međuvremenu, ta cifra iznosi 1.780 američkih dolara po unci.


U šta onda vrijedi ulagati❓


Čista energija može biti sljedeći trendovski sektor ulaganja. Nova američka vlada spremna je uložiti ogromne količine novca. Vrlo je vjerojatno da će se novi „Apple” ili „Google” pojaviti u ovoj industriji. Zbog toga stručnjaci savjetuju da se pažljivije pogledaju kompanije kao što su „Hubbell”, „Advanced Energy” ili „BorgWarner”.

Takođe, vrijedno je obratiti pažnju na sektor nafte, plina, industrijskih metala te bankarski sektor, koji će imati više koristi od rasta globalne ekonomije i umjerenog porasta inflatornih očekivanja. Pored toga, možemo očekivati oporavak u sektorima vazduhoplovstva, ugostiteljstva, turizma i zabave.

Ipak, favoritima za 2021. godinu mogu se smatrati medicinska oprema, biotehnologija i farmaceutski proizvodi (u pozadini oporavka tržišta za planirane operacije i globalnog starenja stanovništva).