Koje filmove i serije o finansijama gledati ovog ljeta?Pravi film je ponekad sve što vam treba za bolje razumijevanje finansijske pismenosti.


🌼🌼🌼


Ljeto tek počinje, a ukoliko želite dio odmora provesti kod kuće, pogledajte zanimljive filmove i serije iz kojih možete naučiti o finansijama i IT tehnologijama. Donosimo vam naša 4 izbora za ovo ljeto:


🎬 «Direktori na cesti» (The Company Men), film, 2010

Pod pritiskom finansijske krize, korporacija GTX počinje "optimizirati troškove" i otpuštati zaposlene. Uprkos zaslugama, otpušteni su i viši menadžeri. Sada se svaki od njih pokušava nositi s problemom na svoj način.


🎬 «Naftni fond» (The Oil Fund), serija, 2018

Finansijer, Per Grepp, upravlja investicijama u norveškom penzionom fondu, koji se zasniva na ogromnim iznosima poreza iz naftne i gasne industrije. Grepp-ov posao je ulaganje približno milijarde norveških kruna dnevno. Njegove aktivnosti nadgleda Etički odbor, u ime kojeg djeluje nepotkupljiva aktivistica Katherine Holland. Njena odgovornost je osigurati da Grepp ulaže samo u društveno odgovorna poslovna područja. Praćenje složenih etičkih smjernica, u ovom ciničnom svijetu, dovodi do zanimljivih komplikacija.


🎬 «Loše banke» (Bad Banks), serija, 2018

Jana je otpuštena iz ugledne banke u Luksemburgu zbog manje greške. Ubrzo dobija ponudu šefa velike banke u Frankfurtu te brzo stiče reputaciju vrsnog stručnjaka. Nevolja je u tome što se finansijska organizacija u kojoj je ranije radila nadmeće sa sadašnjom, dok je bivši šef ucjenjuje.


🎬 «Startup» (StartUp), serija, 2020

Ovo je drama o izmišljenoj Silicijumskoj dolini u Južnoj Koreji pod nazivom Sandbox. Kako bi prikupila potrebnu količinu novca za pokretanje vlastitog posla, Seo Dal-mi napušta univerzitet i odlazi na posao. Sudbina je spaja s mladim poduzetnikom Nam Do-sanom, koji je prije dvije godine osnovao Samsan Tech, ali mu posao ne ide u dobrom smjeru.


Uživajte u filmovima i serijama, dok učite štedjeti.